РАЗСЛЕДВАНЕ

Спецсъдът проверява възможностите Цветан Василев да даде обяснения по делото КТБ

Специализираният наказателен съд ще провери какви са възможностите банкерът Цветан Василев да даде обяснения по делото за присвояването на над 2 милиарда и половина лева от Корпоративна търговска банка, предаде БНР. Запитване ще бъде изпратено както до българските правосъдни органи, така и до Сърбия, където от повече от четири години се намира мажоритарният собственик на фалиралата банка.

Въпросът за осигуряване на възможност на Цветан Василев да дава обяснения беше поставен от адвоката му Константин Симеонов. Прокуратурата беше против, но съдия Вержиния Петрова обяви, че ще направи проучване какви са техническите възможности, защото „никога съдът не може да лиши подсъдимия от правото му да даде обяснение“.

Възможностите са видеоконферентна връзка или разпит по делегация, но тепърва ще се изяснява възможни ли са и дали въобще сръбските власти, които от 4 години не се произнасят по искането на прокуратурата Василев да бъде екстрадиран в България, ще се съгласят на какъвто и да дистанционен разпит.

От останалите 17 подсъдими по делото „КТБ“ обяснение днес даде само един – бившият изпълнителен директор на банката Георги Христов, който каза, че всички правила, по които се е управлявала банката, са били одобрени от Надзорния съвет на БНБ.

Делото продължава на 12 и 13 март с разпит на свидетели.

pik.bg

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top