СВЯТ

Оскверниха еврейско гробище във Франция (СНИМКИ)

Вандали изрисуваха свастики на над 80 гроба в еврейско гробище в Източна Франция, съобщиха местните власти.

Щетите бяха открити във вторник сутринта на гробище в село Кютценхайм, близо до границата с Германия в района на Елзас, се казва в изявление на регионалната служба за сигурност.

Снимките показват нацистки символи, изрисувани със спрейове със синя боя върху вандализираните гробове, единият от които носи думите „Elsassisches Schwarzen Wolfe“ (Елзаски черни вълци) сепаратистка група с връзки с неонацистите през 70-те години.

 

 

Франция
БГНЕС

Главният служител по сигурността в региона Жан-Люк Маркс осъди този антисемитски акт и изпрати пълната си подкрепа на еврейската общност, която отново е била мишена, се казва в изявлението.

Днес във Франция се случи нещо шокиращо. Осемдесет еврейски гроба бяха поругани с нацистки символи от антисемитски диваци“,заяви Нетаняху и призова френските и европейски лидери енергично да заемат позиция против антисемитизма.

Антисемитизмът е „бедствие, което застрашава всички, не само нас, и трябва да бъде осъждан всеки път, когато надигне глава където и да било“, каза израелският премиер.

Франция
 

Нетаняху все пак не стигна дотам да призовава френските евреи да имигрират в Израел, както е правил в миналото и както направи по-рано днес неговият министър на имиграцията Йоав Галант.

„Енергично осъждам антисемитизма във Франция и призовавам евреите: елате си у дома, имигрирайте в Израел“, написа Галант в Туитър.

Франция
 

Френският президент Еманюел Макрон се ангажира да вземе мерки, включително законодателни, и да накаже отговорните за поругаването на еврейското гробище.

„Ще вземем мерки, ще приемем закони и ще наказваме“, заяви Макрон в разговор с потресени местни жители в община Каценайм в Елзас.

 

 

Франция
 

След това Макрон, сложил еврейска шапчица кипа на главата си, се преклони пред няколко гроба, придружен от главния равин на Франция Хаим Корсия.

Вечерта на Площада на Републиката в центъра на столицата се проведе митинг срещу проявите на антисемитизъм, демонстрации имаше и на други места в страната.

Миналата година френската полиция регистрира 74-процентно нарастване на регистрираните антиеврейски престъпления, което предизвика тревога в страна, в която живее най-многобройното еврейско население в Европа.

 

Франция
/БГНЕС
loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top