Новият видеоклип на певицата Мариана Попова „Две хубави очи“ е напът да предизвика поредния скандал за авторски права на културно произведение у нас. В него са използвани кадри от филма „Дамасцена“, но режисьорът Тодор Анастасов сигнализира във фейсбук страницата на предаването „На кафе“, че това е станало без негово съгласие.

Там режисьорът написа по повод гостуването на певицата и излъчването на кадри от новия ѝ клип в предаването, че видеото „Две хубави очи“ е с незаконно използвани кадри от филма „Дамасцена“, излязъл на екраните на 3 ноември 2017 година“. Лентата е с участието на годеника на Мариана Попова – Веселин Плачков.

„Според договора ми на режисьор на филма всяко използване на кадри на заснетия материал извън филма става с мое съгласие – такова аз не съм давал. Показването на клипа ще е незаконно и подсъдно„, написа още Анастасов.

По-късно той похвали Нова телевизия, тъй като оттам са реагирали много бързо и не са излъчили клипа:

„Адмирации към Нова ТВ, че не пусна клипа на Мариана Попова след като ги алармирах за незаконно използване на кадри от филма „Дамасцена“. Въпреки че беше обявен предварително за показ, в последния момент намериха начин да не се случи.“

„Не става въпрос за съкращения, както практикува „Холивуд“, но пак със съгласие на авторите, било то и предварително. Махнати са цели линии от филма и сцени“, твърди Тодор Анастасов.

Както Анастасов, така и Мария Лалева посочват, че имат официални документи, с които да удостоверят, че са носители на авторските права на филма „Дамасцена“. Атанасов разказа, че е бил заставян да се откаже от правото си върху продукцията в името на това лентата да бъде „довършена“ от нов екип. За Тодор Анастасов това е абсолютно недопустимо, тъй като според него става дума за преработка на вече готов продукт, който е минал официална премиера с продадени билети, гостувания по киносалони и т.н. В основата на всичко по думите на режисьора стои именно актьорът Веселин Плачков.

Справка в страницата на вече прожектирания в кината филм „Дамасцена“ в IMDb показва, че са допълнени имената на нов режисьор, нови трима съсценаристи и нов монтажист. Това става без да е налице съгласието на носителите на авторските права за преработка и изменение, които също потвърдиха за настъпилата промяна. Филмът вече носи и името „Преходът – Дамасцена“.