ТРИБУНА

МС прие важни размествания на висши офицери в армията

Преди Гергьовденския парад на днешното заседание на Министерския съвет бяха приети няколко размествания в армията.

Министрите от кабинета „Борисов-3“ предлагат началникът на ВМА бригаден генерал Венцислав Мутафчийски да бъде удостоен с висше офицерско звание „генерал-майор“, съобщиха от Министерския съвет. Предстои президентът Румен Радев да издаде указ, с който от 6 май ген. Мутафчийски да приеме чин „генерал-майор“.

С друго решение от кабинета „Борисов – 3“ предлагат на президента да издаде указ, с който да освободи вицеадмирал Георги Фиданов от длъжността „Военен представител на началника на отбраната във Военния комитет на НАТО и във Военния комитет на Европейския съюз“. Вицеадмирал Фиданов да бъде освободен и от военна служба, считано oт 23 юни 2019 г., поради навършване на пределната възраст за притежаваното военно звание.

Министерският съвет предлага контраадмирал Митко Петев да бъде назначен на длъжността „Военен представител на началника на отбраната във Военния комитет на НАТО и във Военния комитет на Европейския съюз“ и да бъде удостоен с висше офицерско звание „вицеадмирал“, считано от 23 юни 2019 година.
Друго предложение на Министерския съвет е контраадмирал Кирил Михайлов да бъде освободен от длъжността „Национален военен представител в Националното военно представителство в Съюзното командване по операциите в Монс, Белгия“. Предлагат контраадмирал Михайлов да бъде назначен на длъжността „Командир на Военноморските сили“, считано от 23 юни 2019 година.

На Президента на Република България се предлага също да издаде указ, с който да освободи бригаден генерал Пламен Йорданов от длъжността „Командир на 61-ва механизирана бригада“, считано от 01.06.2019 година. Причината е неговото назначаване на длъжност в многонационалната дивизия „Югоизток“ в Букурещ, Румъния.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top