ДНЕС

„Артекс“ съди Никола Вапцаров и Мариан Башур – лидерите на протеста срещу небостъргача „Златен век“

Две от компаниите под шапката на “Артекс” са предявили пред Софийския градски съд (СГС) искове срещу двама от основните организатори на протестите против строежа на небостъргача “Златен век” в столичния кв. “Лозенец”. Това съобщиха от пресслужбата на съда, цитирани от Свободна Европа. “Артекс Инженеринг” и “Артекс – Златен век” претендират от Никола Вапцаров и Мариан Башур солидарно по 100 000 лв. по всяко от двете производства. Гражданските дела са образувани на 5 юни за непозволено увреждане по Закона за задълженията и договорите.

От “Артекс” твърдят, че Вапцаров и Башур са накърнили репутацията на строителната фирма чрез множество свои медийни изявления, с които са разпространили клеветнически и обидни твърдения. Казусът със „Златен век“ доби публичност след разкритията около апратментите, които представители на властта са си осигурявали от фирма „Артекс“ на цени много по-ниски от пазарните. В момента строежът е спрян, въпреки че първаначално от ДНСК твърдяха, че документите на „Артекс“ за „Златен век“ са изрядни и, че това дали строителството му отговаря на закона, трябва да постанови съдът.

След разрастването на скандала, което доведе и до личната намеса на премиера Бойко Борисов, от строителния контрол намериха основание за размразяването на строителството, което оправдаха с установени разминавания между проекта за строежа и изпълнението му. Същите основания по-рано не бяха констатирани от ДНСК, въпреки многобройните сигнали към дирекцията.

Никола Вапцаров и Мариан Башур, срещу които “Артекс” предяви искове за увреждане на репутацията на строителната компанията, определиха образуваните дела като „наказателна акция срещу гражданското общество“. Според Вапцаров това се прави с цел сплашване. “Това е наказателна акция срещу гражданското общество. Ние винаги сме били внимателни в изказванията си и сме се стараели да не използваме обиди или клевети.“ “Нямаме никакви притеснения. Ние повтаряме от година и половина проблемите около сградата и това беше потвърдено от всички институции , а те ни обвиняват, че лъжем”, коментира пред Свободна Европа Мариан Башур от инициативен комитет „Лозенец“. “Всяка дума, която тогава казвахме, беше потвърдена от главния архитект, от кмета на София, така че ние не сме притеснени”, коментира Мариан Башур. Според Вапцаров всеки аргумент по време на протестите е бил юридически издържан. “Ние не носим никаква вина за политиката на „Артекс“, която Свободна Европа много добре отрази – да раздават луксозни апартаменти по данъчна оценка. Те сами се вкараха в този филм. Ако някой е уронил престижа им, то това са те самите”.

Протестите в кв. “Лозенец” срещу строежа на небостъргача “Златен век” започнаха още през есента на 2017 г. В продължение на две години жители на квартала се опитваха да докажат, че при строителството са допуснати нарушения и че сградата не отговаря на изискванията за височина, заложени в устройствения план на района. / Топ Преса

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top