СВЕЖО

БГ учени изобретиха бира с виолетка и латинка

Български учени представиха експериментална разработка на бира с екстракт от виолетка и латинка. Експериментът бе показан по време на 10-тата юбилейна конференция на Българското дружество по хранене и диетика във Варна от екип на Института по криобиология и хранителни технологии (ИКХТ).

Новата разработка разкрива как включването на ядливи растения може да доведе до по-високо съдържание на антиоксиданти, които укрепват имунната система и ни защитават от сериозни здравословни проблеми.

Цветята са източник на антиоксиданти витамини, влакнини, и минерали. Полезните им свойства са познати на хората още от Древността, което е и причината да експериментираме с добавяне на екстракти от виолетка и латинка по време на пивоварния процес. „Целта беше да се пoвиши антиоксидантният капацитет на напитката и освен удоволствието, което носи, да има допълнителен благотворен ефект“, отбеляза доц. д-р Силвия Милева, един от тримата учени, които стоят зад проекта.

Според експертите получените пива са с чудесна дегустационна оценка. Бирите са светли, бистри, с чист вкус и хармонична горчивина. Виолетковата бира има аромат на трева, докато тази с латинка, която е получила и по-високата оценка, има изразен плодов аромат.

Добавянето на тези цветя не влияе върху горчивината на пивото, а учените са категорични, че включването на ядливи цветя подобрява свойствата на пивото и отваря врати за нови видове бира с полезни ефекти.

Добавянето на виолетка е довело до повишаване на съдържанието на антиоксидантите, като на полифеноли с 25 до 32% повече спрямо обикновената бира, увеличението на антицианогени е с 90%, а това на флавоноидите е с 3-6%. При латинката полифенолите са се увеличили с 15-17%, антицианогените с 86-90%, а флавоноидите с 3-4%.

„Наблюдавахме увеличение в различна степен на основните показатели, свързани с антиоксидантния капацитет на пивото при всички опити с посочените екстракти. Най-ниска степен на увеличение имаше при флавoноидите, а най-висока – при антоцианогените. Като цяло, антиоксидантната активност на пивото (изразена като еквивалент на витамин С mmol/l) се увеличи с 38 до 55%, което се смята за много добър резултат“, коментира проф. Габриела Маринова.

 

/монитор

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top