ТРИБУНА

Проблем с данните в касовите бележки на бензиностанциите

Обнародването на текущи цени е нещо, което е забранено и от българското законодателство – Комисията за защита на конкуренцията ни го забрани със специално решение още през 2012 г., така и от чл. 101 от Споразумението за функциониране на Европейския съюз. Това каза пред БНТ изпълнителният директор на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев по повод новата „Наредба 18“, според която се въвеждат нови изисквания към издаваните на бензиностанциите касови бележки.

Преди дни собствениците на бензиностанции в страната изпратиха писмо до ЕК, в което се противопоставят на новите мерки. В него те изразяват притеснението си за изписването на т.нар. „покупна стойност“ или с други думи цената, на която бензиностанцията е купила горивото от производителя.

Според петролната асоциация Наредбата е приета прибързано, насочена е само към търговците на горива и нарушава европейските изисквания.

„За жалост, не можахме да намерим начин да коментираме този факт с министъра на финансите и с министър-председателя, което тревожи фирмите в бранша“, обясни Андрей Делчев.

Според него, ако цените на покупката на едро на горивата се знаят, могат да се правят ценови споразумения, което противоречи на европейските правила за конкуренцията.

Той посочи, че цени могат да се обявяват само, ако имат исторически характер или показват обобщена картина на пазара.

„Обявяването на цените на едро, не означава, че клиентът ще получи представа за печалбата на търговците на горивата. Бензиностанциите работят с различни партиди горива, купени на различни цени“, категоричен е Делчев.

Той заяви, че интересите на потребителите вече са защитени, защото търговията на дребно на българския пазар е силно конкурентна заради високото насищане с бензиностанции. Според него е възможно новите изисквания да доведат до изравняване на крайните цени.

Търговците разчитат да бъде отменено изискването за оповестяване на покупните цени на горивата в касовите бонове, издавани на клиентите.

Българската петролна и газова асоциация представлява около 70% от пазара на горив

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top